Vind hier je antwoord op de meest gestelde vragen

Hoeveel liter warm water heb ik nodig?

Warmtepomp-boilers zijn er in diverse modellen en uitvoeringen. Het belangrijk verschil is de hoeveelheid warm water op voorraad. Dus hoeveel liter warm water heb ik klaar voor gebruik in de tank (buffervat) zitten? En hoeveel heb ik eigenlijk nodig? Je leest het hier.

Krijg ik subsidie en hoeveel?

Je kunt subsidie krijgen op de aanschaf van een Varme warmtepompboiler. In de shop staan de subsidiebedragen per model warmtepomp-boiler weergeven. Hier lees je er alles over.

Waarom moet ik juist voor een Varme warmtepomp-boiler kiezen?

Waar moet ik op letten bij de keuze voor een warmtepomp? Waarin onderscheidt Varme zich van andere merken? Hier lees je tips om hoogwaardige Varme warmtepomp-boilers van inferieure boilers op de markt te onderscheiden.

Waarom is het handig om alleen voor mijn warm water van het gas af te gaan?

Voor veel mensen is het nogal een stap om helemaal over te gaan van gas op een warmtepomp (ook voor verwarming van het huis). De aanschafkosten van een warmtepomp kunnen behoorlijk hoog zijn. En je CV ketel is wellicht nog niet aan vervanging toe. Om het hele huis te verwarmen met behulp van een warmtepomp, zou je ook het liefst tegelijk overstappen naar een laag-temperatuur verwarming zoals een vloerverwarming. Voor de meeste bestaande huizen is dat toch wel een hele klus. Lees hier verder.

Hoeveel kost een Varme warmtepomp-boiler?

Alle prijzen van de warmtepomp-boilers staan in de shop, zowel voor consumenten als professionals. Hier staan ook de subsidie bedragen voor 2019 vermeld per warmtepomp. De prijzen zijn inclusief afleverkosten. Kijk in de shop voor alle modellen en prijzen.

Kan ik de Varme-VT180water/water versie op de retour van mijn vloerverwarming aansluiten als bron?

Je kunt de water/water versie warmtepomp-boiler (Varme-VT180WW) zeker laten samenwerken met een vloerverwarmingssysteem als bron. Je lees er hier meer over.

Hoeveel geld kan ik besparen met een warmtepomp-boiler?

De aanschaf van een Varme warmtepomp is in een paar jaar terugverdiend. Hoe snel precies hangt uiteraard af van jouw huidige warmwater-verbruik, en van de gasprijs in de komende jaren. Klik hier voor een rekenvoorbeeld.

Wat voor een waterkraan kan ik gebruiken?

In de warmtepomp-boiler is een bepaalde gelaagdheid van de watertemperatuur aanwezig, bovenin zit het warmste water en onderin komt het koudere kraanwater de tank in. Wij raden daarom aan om een thermo-kraan te gebruiken om de temperatuursverschillen op te vangen door te kraan die de watertemperatuur constant houdt.

Heb ik een inlaatcombinatie nodig?

Conform EU Standaard 60335 is een inlaatcombinatie verplicht bij de installatie van de warmtepomp-boiler. In de inlaatcombinatie zit een afsluiter, keerklep, ontlastingsklep (max. druk 1 Mpa/10 bar) en aftapkraan.

Heb ik een extra (water)pomp nodig om een warmtepomp-boiler aan te sluiten?

Nee, je hebt geen extra pomp nodig. Je hoeft de warmtepomp-boiler alleen maar aan te sluiten op je koudwater-leiding aan de inlaatzijde en aan de uitlaadzijde komt je warmwater-aansluiting. Het systeem werkt volledig op de al aanwezige waterdruk uit je waterleiding. Er komt wel condenswater vrij uit de warmtepomp-boiler, wat afgevoerd dient te worden. 

Hoe kan ik zien dat de opofferingsanode vervangen moet worden?

Varme warmtepomp-boilers kunnen (tegen meerprijs) worden uitgevoerd met een signalerings (opofferings) anode voor de bescherming van de stalen tank (let op, bij een RVS tank heb je deze anode niet nodig). Dit houdt in dat je een melding krijgt in de display wanneer de annode vervangen dient tworden. Bij een standaard anode in de warmtepomp-boiler moet je de tank leeg moet laten lopen om de anode visueel te kunnen inspecteren.

Kan ik het boilervat nog sneller op temperatuur krijgen?

Ja, dit is mogelijk, hiervoor zit een zogenaamde 'boost' functie in het menu. In deze functie gaat de warmtepomp samen met het extra elektrische back-up element, voor een periode van maximaal 1 uur of totdat de gewenste temperatuur bereikt is, het boilervat opwarmen.

Staat de ventilator van de warmtepomp-boiler altijd aan?

De ventilator draait in principe alleen als ook de compressor aanstaat. De warmtepomp-boiler is dan het water in de tank aan het opwarmen en heeft de ventilator nodig om lucht (met energie) toe te voeren. In het menu heb je echter ook de mogelijkheid om de ventilator te laten draaien als de compressor uitstaat. Je gebruikt dan de warmtepomp-boiler als ventilatie-unit voor je huis. Je haalt lucht uit het huis en blaast deze via de warmtepomp-boiler naar buiten. De totale ventilatie hoeveelheid bedraagt (afhankelijk van het model) 100 tot 300 m3/h. Of dit voldoende ventilatie is hangt af van jouw woning. Voor woningventilatie raden wij een ventilatie unit met warmte terugwinning aan. Voor meer informatie over deze units kun je kijken op: Pairdirect bv

Kun je de warmtepomp-boiler als ventilatie-unit gebruiken?

Ja, dit is mogelijk. De warmtepomp-boiler voert dan circa 100 tot 300 m3/h lucht uit de ruimte af met een maximaal drukverlies van 80 Pascal.

Is er een kans op legionella besmetting van het water in de warmtepomp-boiler?

Nee, er zit een automatische anti-legionella-programmering in de warmtepomp-boiler. Zodra deze is geactiveerd zorgt de warmtepomp-boiler er voor dat het water in de tank regelmatig naar een hogere temperatuur wordt opgewarmd. Bij deze hoge temperatuur met een tijdsduur van circa 1 uur ben je beschermd tegen legionella en andere bacteriën.

Kan ik oppervlaktewater gebruiken als bron voor de water-water warmtepomp-boiler?

Je kunt oppervlaktewater als bron voor de Varme-VT180WW warmtepomp-boiler gebruiken. Bij een watertemperatuur van 10 graden heb je dan een COP van circa 2,9. Wij raden wel aan om het water goed te filteren om er voor ze zorgen dat de platenwisselaar in de warmtepomp-boiler niet verstopt raakt. Dit is een ideaal concept voor bijvoorbeeld woonboot-bewoners.

Kan een Varme warmtepomp-boiler ook gebruikt worden om mijn huis mee te verwarmen?

Varme warmtepomp-boilers zijn primair geschikt om warm tapwater te maken voor douchen e.d. Er is te weinig vermogen aanwezig in een warmtepomp-boiler om een heel huis van verwarming te voorzien. Er zijn toepassingen van de warmtepomp-boiler waar een extra verwarmingsspiraal in de tank gebruikt wordt voor het aansluiten op vloerverwarming. Zo kun je dan een kleine ruimte (4 tot 7 m2) wel kortstondig van verwarming voorzien. Indien je een te grote ruimte op deze manier aan de warmtepomp-boiler koppelt loop je de kans dat je geen warm douchewater meer hebt omdat alle warmte uit de boiler is onttrokken.

Hoeveel ruimte heb ik nodig voor een Varme warmtepomp-boiler?

Er zijn verschillende modellen met verschillende afmetingen. Kijk in de shop voor alle specificaties, of neem contact met ons op.

Is de warmtepomp-boiler zeelucht-bestendig?

Dichtbij de kust is er veel zout in de lucht aanwezig. Dit kan schade (corrosie) aanbrengen aan onderdelen, ook van een warmtepomp-boiler.

Indien de warmtepomp geplaatst wordt vlak bij zee raden wij aan om de warmtewisselaar in de warmtepomp-boiler van een beschermende coating te voorzien. Neem in dat geval even contact op, dan kunnen wij hiervoor (tegen meerprijs) zorgen.

Deze coating beschermt niet tegen chloor- of methaanhoudende lucht. In een dergelijke omgeving raden wij het gebruik van warmtepomp-boilers af.

Hoe warm mag de watertoevoer in de extra (2e en 3e) spiraal zijn?

De maximale temperatuur voor watertoevoer (door bijvoorbeeld een pelletbrander of zonneboiler) in de extra 2e en 3e spiraal bedraagt 65 graden celcius. Wij raden daarom aan om een mengunit met temperatuurregelaar/pomp te plaatsen.

Maakt een Varme warmtepomp-boiler veel lawaai?

Varme warmtepompen hebben geen buiten unit. Hierdoor is de geluidsemissie (uitstraling) naar buiten en naar de buren nihil. Je kunt de warmtepomp-boiler instellen dat deze overdag het water in de tank opwarmt zodat je ook binnenshuis de warmtepomp minimaal kunt horen. Uiteraard is het altijd mogelijk om de ruimte extra te isoleren om geluid naar binnen toe ook te minimaliseren. De units kunnen tijdens het opwarmen van het water een geluidsproductie hebben (afhankelijk van het gekozen model) van minimaal 40  dB(A) naar binnen (zonder gebruik van een kanaalstuk of akoestische slang) en maximaal 60 dB(A) naar buiten toe (bij toepassing van een kanaal voor de afblaas naar buiten toe).

Welke garanties op de Warmtepomp-boiler heb ik?

Uiteraard doen wij er alles aan om er voor te zorgen dat de warmtepomp-boilers  getest en werkend worden uitgeleverd. Indien er onverhoopt toch een storing opdtreedt zal Varme bv er alles aan doen om zo snel mogelijk een vervangend component/product toe te sturen. Indien mogelijk wordt er gekeken of de storing op locatie verholpen kan worden. De garantietermijn op onderdelen bij normaal genruik bedraagt 3 jaar, exclusief de anode.

Varme bv gaat in principe uit van vervanging van kapotte onderdelenen op basis van bring-in, hiermee wordt bedoeld dat de componenten exclusief installatie, kostenloos geleverd worden binnen de garantieperiode. De installerende partij is verantwoordelijk voor het repareren van de unit.

De kosten voor het transport worden uiteraard door Varme bv betaald.

 

Kan ik een zonnecollector en/of pelletkachel aansluiten op de warmtepomp-boiler?

Jazeker, dit is heel interessant om te doen. Een aantal van onze warmtepomp-boilers zijn daarom leverbaar met één of twee extra verwarmingsspiralen om deze op aan te sluiten. De aanvoer watertemperatuur mag echter niet warmer dan 65 Graden worden om beschadeging van de warmtepomp-boiler te voorkomen.

Worden Varme warmtepomp-boilers gratis geleverd?

De warmtepomp-boilers worden door ons in Nederland en België (uitgezonderd de eilanden) tegen vaste kosten geleverd. De transporten vinden plaats met vrachtwagen inclusief laadklep. Je dient daarna wel zelf voor verder transport te zorgen. Wij plaatsen de warmtepomp-boilers niet binnen op een verdieping of kelder. Wij gaan er wel van uit dat de locatie goed bereikbaar is door een vrachtwagen, indien dit niet het geval is vragen wij om dit kenbaar te maken zodat we met een aangepast transportmiddel toch de warmtepomp-boiler kunnen afleveren.

Installeren jullie de warmtepomp-boiler ook bij mij thuis?

De warmtepomp-boilers worden niet door ons geïnstalleerd. 

Kan ik de warmtepomp-boiler ook aan mijn cv-ketel koppelen?

Je kunt de warmtepomp-boiler aan een combi cv-ketel aansluiten. Door het plaatsen van een thermostatische keerklep tussen de warmtepomp-boiler en cv-ketel zal de cv-ketel pas aanslaan als er niet meer voldoende warmwater aanvoer vanuit de warmtepomp-boiler is.

Heb ik een buiten-unit nodig?

Varme warmtepomp-boilers gebruiken omgevingslucht om energie uit te halen. Je hebt dus geen buitenunit nodig. Wel raden wij een uitlaat naar buiten aan voor de afvoer van koude lucht. Deze kan ook gebruikt worden voor het koelen van jouw woning. Hier lees je er meer over.

Vraag niet gevonden? Gebruik dan onderstaande zoekfunctie of gebruik onze chatfunctie om een vraag te stellen.

Lees ook

Gas wordt duurder, elektriciteit goedkoper

journaal

LEES MEER

Hoeveel warm water heb ik nodig?

hoeveel water heb ik nodig

LEES MEER

Varme en het milieu

varme en het milieu

LEES MEER

VARME BV

De Ring 13
5261 LM Vught
085-0215274
[email protected]

KVK: 64224473
BTW: NL855573673B01
Bank: NL81RABO 0306 7485 84