Er zijn warmtepompen die zowel je huis verwarmen als je sanitair water verwarmen. Lijkt ideaal, maar deze apparaten werken niet echt efficiënt. De hoogste efficiency (hoogste COP-waardes) krijg je door een warmtepomp alleen het huis te laten verwarmen/koelen en een warmtepomp-boiler te gebruiken om het warm water te maken.

Er is ook een bijzondere oplossing waarbij je twee warmtepomp-systemen met elkaar kunt laten samenwerken. Beide apparaten zijn geoptimaliseerd voor hun respectievelijke functie (verwarmen/koelen en warmwater-bereiding).

Naast de vele lucht-water modellen, heeft Varme ook een warmtepomp-boiler die water in plaats van lucht als warmtebron gebruikt: de Varme-VT180WW (water/water). Deze warmtepomp-boiler kan de retour van de bestaande vloerverwarming als warmtebron gebruiken. De warmtepomp-boiler heeft geen luchtzijdige aansluitingen waardoor deze eenvoudig overal in huis te plaatsen is. Dat ziet er schematisch dan zo uit:

1= warmtepomp, 2= buffervat, 3= Varme warmtepomp-boiler, 4= vloerverwarming

 

In de wintersituatie zorgt de buitenunit-warmtepomp voor de energie om de vloerverwarming en de (water/water) warmtepomp-boiler van warm water te voorzien. Het afgekoelde water van de warmtepomp-boiler komt in het buffervat dat weer door de buitenunit wordt opgewarmd.

In de zomersituatie zorgt de (water/water) warmtepomp-boiler voor een extra afkoeling van het retourwater uit de vloerkoeling. Hierdoor hoeft de buitenunit-warmtepomp minder vaak aan te gaan als je het huis actief koelt.

Wanneer de warmtepomp niet gebruikt wordt voor het verwarmen of koelen van de woning, functioneert de vloerverwarming als warmtewisselaar voor de warmtepomp-boiler. Je hebt hier circa 80 m2 vloeroppervlak voor nodig. De Varme VT180WW warmtepomp-boiler heeft hiervoor een ingebouwde waterpomp om de watercirculatie mogelijk te maken.

Meer weten? Neem contact met ons op!

VARME BV

De Ring 13
5261 LM Vught
085-0215274
[email protected]

KVK: 64224473
BTW: NL855573673B01
Bank: NL81RABO 0306 7485 84