Help, ik wil van het gas af!
Met de stijgende energieprijzen krijgen wij steeds vaker de hulpvraag om van het gas af te gaan.
Dit blijkt iedere keer weer een eenvoudige vraag te zijn met complexe aandachtspunten. Het overstappen van een cv ketel naar een warmtepomp vraagt namelijk om heel wat keuzes die gemaakt moeten worden. Hieronder leggen we uit over welke keuzes het gaat. Uiteindelijk raden wij altijd aan om met een installateur naar een energietransitieproject te kijken.
De installateur kan samen bekijken of het technisch concept werkt, wat is mijn warmteverlies van de woning, hoeveel ruimtebeslag dit heeft, hoe ga je om met lage temperatuur vloerverwarming en hogere temperatuur convectoren, wat is het geluid van de buitenunit op de erfgrens met de buren, wat voor een regeling wil je en uiteraard ook de totale kosten (apparatuur en installatie) berekenen.
Overigens heb je ook een (STEK) gecertificeerde installateur nodig voor de installatie van warmtepompen i.v.m. de aanwezigheid van koudemiddelen.
Maar nu naar de vraag om te verduurzamen.
Om van de cv af te komen zul je naar een elektrische warmtepomp moeten kijken. Kijk voor de werking van een warmtepomp op: https://varme.nl/varme-warmtepompen/
De warmtepomp neemt de verwarming van je huis van de cv over in de winter en kan in veel gevallen ook voor koeling zorgen in de zomer. De warmtepomp moet wel geschikt zijn om je huis te verwarmen op basis van de verwarmingsvraag van je woning. Ook is het van belang om te kijken naar je afgifte systeem in de woning. Heb je vloerverwarming of convectoren of beide.
De vloerverwarming vraagt om lage temperatuur aanvoer (max. 35 graden voor de behagelijkheid om dikke opgezette voeten te voorkomen) en convectoren vragen om hogere temperaturen (inmiddels kunnen veel warmtepompen 65 graden leveren om ook (standaard)convectoren te laten functioneren, je hebt wel capaciteitsverlies bij deze lagere temperatuur).
In een combinatie kan een installatie ontwerp beide afgifte systemen van de juiste temperatuur voorzien.
Om de capaciteit van de warmtepomp te bepalen kun je kijken naar je gasverbruik. Dit is een indicatie voor de warmtevraag van je woning.
Als je dan weet hoeveel kWh vermogen je nodig hebt kun je een warmtepomp selecteren.
Hierbij moet je goed kijken naar de specificatie van de warmtepomp. Anders dan een cv ketel heeft een warmtepomp verschillende vermogens afhankelijk van de buitentemperatuur.
Je moet dus kijken bij welke buitentemperatuur de warmtepomp haar vermogen nog kan leveren.
Indien je bijvoorbeeld 10 kWh nodig hebt en deze geleverd wordt bij 7 graden buitentemperatuur en het is -7 graden komt de warmtepomp vermogen te kort. Het extra vermogen wordt dan vaak door een elektrisch back-up element geleverd.
Dit kost je veel stroom! De kosten van een warmtepomp die wel bij -7 het gewenste vermogen levert is echter weer duurder in aanschaf.
En dan is er nog het geluid van de warmtepomp. Zie ook: https://varme.nl/veroorzaken-alle-warmtepompen-geluidsoverlast/
Het is dus zaak om goed naar de positie van de buitenunit te kijken om aan de grenswaarde van 40/45 dB op de erfgrens met je buren te voldoen. Eventueel dien je bij aanschaf al direct een geluiddempende omkasting mee te bestellen.
Dan is er de vraag hoeveel warm (sanitair) water je verbruikt. Dit is afhankelijk van oa de samenstelling van je gezin en douche/bad gewoontes. Hoe lang, hoe vaak en hoeveel liter water per minuut verbruikt je douchekop en hoe vaak ga je in bad en hoe groot is je bad.
Met deze gegevens bepaal je de grootte van de boiler. Zie ook: https://varme.nl/tankinhoud-nodig/
Je kunt kiezen of je het warm water door een losse warmtepomp-boiler of door de warmtepomp wil laten maken. Zie ook: https://varme.nl/een-aparte-warmtepomp-voor-verwarming-en-warmtapwater/
Als laatste is er ook nog de optie om een hybride omgeving te creëren.
Dit is op dit moment zeer populair. De rede hiervoor is dat je direct circa 70 % op gas bespaart met de combinatie warmtepomp en cv ketel. De cv ketel schakelt bij als de warmtepomp het vermogen niet haalt en zorgt voor het warm (sanitair)water.
Een groot bijkomend voordeel is dat je geen extra boilervat voor je warm water nodig hebt, dit wordt namelijk door de cv verzorgt.
Je hebt dus veel minder plaats nodig.
Het nadeel is dat je met deze oplossing je niet van het gas afgaat. En met name het wegvallen van de vaste kosten van een gasaansluiting dragen bij aan het verlagen van je maandlasten.
Zoals je leest komt er nogal wat bij kijken om de juiste keuzes te maken.