Warmtepompen vormen een belangrijk onderdeel van de energietransitie. Ofwel: de verschuiving van gas naar stroom. Maar recentelijk is er nogal wat ophef over het geluid die de warmtepompen maken. Het gaat daarbij doorgaans om de buitenunits van lucht/water warmtepompen. Deze produceren geluid, en kunnen zo ook overlast bezorgen bij de buren.

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken wil strengere geluidsnormen invoeren medio 2020. DHPA-voorzitter Frank Agterberg stelt dat deze maatregel de energietransitie zal gaan vertragen. “Als ze vasthoudt aan de strenge geluidseisen, zet de minister de lucht/water-warmtepomp buitenspel.” Je leest er meer over in dit artikel.

Maar hoe zit dat eigenlijk met een Varme warmtepomp-boiler? Want dat is ook een warmtepomp met lucht/water-principe. Toch is het geluid bij een Varme warmtepomp-boiler veel minder snel een probleem. Om te beginnen: er is geen buitenunit nodig. De warmtepomp-boiler staat in huis, en zuigt lucht aan uit dezelfde ruimte, of eventueel van buitenaf door een buis in de muur. De pomp zelf staat dus binnen; de buren horen er niets van.

En natuurlijk, er wordt geluid geproduceerd als de pomp draait. De wamtepomp-boiler zal echter in de meeste gevallen geïnstalleerd worden in een ruimte waar niet geleefd wordt, b.v. op zolder of in de kelder. Daarnaast kan je ook instellen op welke tijden je niet wilt dat de motor draait (timer).

En hoeveel geluid maakt zo’n pomp dan? Dat is mede afhankelijk van het model. Maar je kan het vergelijken met het brommende geluid van je koelkast wanneer die aangaat. Duidelijk: wanneer je met Varme overstapt op warm water zonder gas, hoef je van het geluid niet wakker te liggen.

VARME BV

De Ring 13
5261 LM Vught
085-0215274
[email protected]

KVK: 64224473
BTW: NL855573673B01
Bank: NL81RABO 0306 7485 84