Wij horen in gesprekken met mensen die geïnteresseerd zijn in warmtepompen vaak twijfels en vragen. Veel vragen snijden natuurlijk hout, maar een deel van de twijfel is gebaseerd op verhalen uit de media of uitzonderlijke gevallen. Hier komen ze:
- Warmtepompen zijn duur
Vaak hebben mensen verhalen hebben gehoord over ‘high end’-warmtepompen die duizenden euro’s duurder zijn dan alternatieven die in hun situatie misschien wel net zo geschikt zijn. Er is ook bij warmtepompen een enorm prijs-range. Een warmtepomp is wel duurder dan een gemiddelde cv-ketel inderdaad. Maar in dit verschil in aanschafprijs moet je wel de volgende zaken meenemen:
- Er zijn volop subsidie-mogelijkheden
- Op lange termijn verdien je het verschil terug
- Het is een milieuvriendelijk alternatief
- Warmtepompen maken lawaai
Alle warmtepompen maken geluid. De ene meer dan de andere. Er zijn echter heel veel factoren die hierop ook van invloed zijn:
- Plaatsing niet te dicht bij een muur (weerkaatsing)
- Gebruik van trillings-isolatoren
- Geluidswerende kasten
- Plaatsing op andere plekken (bv op een plat dak)
Voor alle in Nederland verkochte warmtepompen geldt dat ze zijn voorzien van een CE-label waar onder andere het geluidsvermogen op staat. Wettelijk gezien mag dit nooit boven de 70 decibel komen. De meeste modellen komen niet boven de 60 decibel, vergelijkbaar met het volume van een normaal gesprek of een draaiende vaatwasser.
OCHSNER warmtepompen zijn nog vele malen stiller. Als voorbeeld: de OCHSNER Airhawk is extreem stil bij normaal gebruik: 45 dB(A) geluidsvermogen. Reeds bij een afstand van 1,4 meter resulteert dit in een geluidsdruk van minder dan 35 dB en op 3 meter slechts 28 dB.
- Warmtepompen verbruiken veel stroom
Factoren die ervoor zorgen dat de warmtepomp veel stroom verbruikt, doen dat ook voor een klassieke cv-ketel. Met andere woorden: iemand die lang doucht zal altijd méér betalen dan iemand die zuiniger is. Daarnaast moet een warmtepomp voor verwarming uiteraard goed ingeregeld zijn, en afgestemd zijn op het huis (isolatie, vloerverwarming etc). Je hebt als gebruiker het energieverbruik dus volledig in eigen hand.
In de nabije toekomst zal de vergelijking met een cv-ketel anders zijn. De prijs van gas zal hoogstwaarschijnlijk harder stijgen dan die van elektriciteit. De warmtepomp zorgt over een aantal jaar, mits goed ingeregeld, voor lagere maandelijkse lasten.
- Het duurt lang om de warmtepomp terug te verdienen
De terugverdientijd van een warmtepomp bedraagt zo’n zes tot tien jaar en is afhankelijk van verschillende factoren. Als gas in de nabije toekomst steeds schaarser wordt en accijnzen verder worden opgevoerd, zullen de prijzen blijven stijgen. De prijsverschillen tussen gas en elektriciteit zullen op blijven lopen, waardoor iedereen die op tijd een warmtepomp heeft gekocht de ‘terugverdientijd’ steeds kleiner ziet worden.
- Mijn woning is niet geschikt voor een warmtepomp
Niet elke woning kan met een warmtepomp worden verwarmd, dat klopt. Doordat de verwarming over het algemeen met lagere temperaturen (tot +/- 50 graden) werkt, moet het afgiftesysteem daarvoor geschikt zijn. De nieuwste technologieën maken een afgiftetemperatuur tot 65 graden mogelijk, dus de techniek staat niet stil.
Bovendien moet een huis goed geïsoleerd zijn om het volledige rendement uit een warmtepomp te halen. Wat je niet aan warmte verliest, hoef je ten slotte ook niet op te warmen. Altijd een betrouwbare installateur raadplegen dus!