Warmtepompen moeten stiller, kleiner en duurzamer worden, aldus Diederik Samsom.

Varme is het daar natuurlijk helemaal eens! Onze warmtepompen zijn dat namelijk al.

De huidige warmtepompen moeten stiller, kleiner en efficiënter worden, en worden gevuld met een natuurlijk koudemiddel. Dat is de mening van Diederik Samsom, die is betrokken bij het Klimaatakkoord. Hij ziet de meeste huidige warmtepompen als omgekeerde Aziatische airconditioners. “Ze zijn heel lui omgekeerd, er is niet veel aan gedaan. Ze gaan het niet redden.

Samsom deed zijn uitspraken tijdens Het Koudemiddelen Congres dat op 20 juni 2019 in Ede plaatsvond. Daar daagde hij de zaal vol specialisten in de koudetechniek uit om een ‘Nederlandse warmtepomp’ te ontwerpen en fabriceren. Hij wees het publiek op de kans om een ‘Nederlandse warmtepomp’ te ontwikkelen. “Die moet op de plaats passen waar nu de ketel staat, hij moet stiller zijn en worden gevuld met een natuurlijk koudemiddel.”

Goed nieuws: Varme warmtepompen zijn van oerdegelijk Deense makelij en veel modellen kunnen geleverd worden met het natuurlijke koudemiddel R290 (Propaan). Dit koudemiddel heeft een Global Warming Potential (GWP) van slechts 3. De Varme warmtepomp-boilers maken geen gebruik van buiten units waardoor de geluidsemissie ook geminimaliseerd is.

VARME BV

De Ring 13
5261 LM Vught
085-0215274
[email protected]

KVK: 64224473
BTW: NL855573673B01