De toekomst van het stroomnet lijkt aangebroken. Huishoudens in Engeland kunnen via een thuisbatterij zelf gaan handelen in stroom. Veel geld besparen op je energierekening, hoe zit dat precies?

Wie zonnepanelen op zijn dak heeft en ook een thuisbatterij installeert, kan fors op zijn stroomkosten gaan besparen. Niet alleen kan je je eigen opgewekte energie opslaan en gebruiken, maar je kan deze ook ‘verkopen’; In diverse landen om ons heen kunnen consumenten nu gaan verdienen aan de handel in stroom.

In Engeland gaat het bedrijf Social Energy consumenten daarbij helpen. Zij laten consumenten op 3 manier verdienen aan hun thuisbatterij:

  • Ten eerste maakt de batterij het mogelijk om stroom uit eigen zonnepanelen op te slaan en die later te gebruiken in plaats van de (duurdere) stroom uit het stopcontact.
  • Daarnaast kan je jouw batterij gebruiken om extra stroom van het net op te slaan als het aanbod groot is, bij veel wind bijvoorbeeld, en weer aan het net te leveren als er weinig wind is. Je koopt dan goedkope stroom in en verkoopt dure stroom. Je haalt dus je voordeel uit het verschil tussen het piek- en daltarief. Dit gebeurt overigens in de UK al.
  • De derde truc, de meest geavanceerde, om met je batterij geld te verdienen is door te helpen het net te stabiliseren. Als er plotseling veel vraag is naar stroom en het aanbod gaat niet snel mee omhoog, dan krijg je storingen in de frequentie, die in Europa altijd 50 Hz moet zijn. Dus staan er altijd centrales stand-by die snel ingeschakeld kunnen worden om extra stroom te produceren.

Over twee maanden moeten de eerste abonnees van Social Energy daadwerkelijk in stroom gaan handelen. In Duitsland en Zwitserland worden dergelijke initiatieven momenteel ook opgetuigd, en het lijkt een kwestie van tijd tot het in alle landen verschijnt.

Ook in Nederland rendabel?

Voor Nederland zou zo’n systeem nu nog niet zo winstgevend. Dankzij onze salderingsregeling krijgen we hier voor zonnestroom die we aan het net leveren net zo veel als we moeten betalen voor de stroom die we afnemen. Dat stimuleert de aanschaf van zonnepanelen enorm, maar die stroom opslaan in kostbare batterijen is dan weinig zinvol. De salderingsregeling gaat vanaf 2023 op de schop. De eerste van de drie mogelijkheden om met batterijen geld te verdienen is dus een kwestie van tijd.

De twee andere verdienmodellen zouden ook in Nederland moeten kunnen werken. Als dat goed genoeg is om de batterijen terug te verdienen, dan zou dat kunnen betekenen dat je in Nederland zelfs zonder panelen op je dak aan dit systeem mee kunt doen.

Lees hier het gehele artikel uit Trouw.

VARME BV

De Ring 13
5261 LM Vught
085-0215274
[email protected]

KVK: 64224473
BTW: NL855573673B01