Kook jij nog lekker retro op gas, of ben je al overgestapt op inductie of een andere elektrische kookplaat? Jawel: koken op gas is duidelijk ‘uit’. Driekwart van alle kopers van nieuwe kookplaten ging in 2018 voor een elektrische variant.

In de transitie van gas naar elektra, vindt de eerste omslag plaats in de keuken. Gasloos koken is duidelijk de makkelijkste eerste stap. De investering is immers te overzien en het resultaat heel tastbaar.

Het kabinet wil dat we in 2050 allemaal van het gas af zijn, maar hoe moet dat? Het begint bij veel consumenten dus duidelijk in de keuken. En ook het aantal verkochte warmtepompen stijgt. Rob van Tilburg van Natuur & Milieu zegt: "Nederlanders kiezen voor elektrisch, aardgas is uit. De volgende stap [na koken] is nu de verwarming."

Nou, meneer van Tilburg, er zit ook nog een mogelijke stap tussen: je warm water. Want van het gas af voor de verwarming van je huis is mooi, maar niet voor iedereen direct haalbaar. Om het hele huis te verwarmen met behulp van een warmtepomp, zou je namelijk het liefst gelijk overstappen van een centrale verwarming naar vloerverwarming. Voor de meeste bestaande huizen is dat toch wel een hele klus. Je huis dient bovendien bij voorkeur goed geïsoleerd te zijn. Daarnaast is de cv-ketel voorlopig wellicht nog niet aan vervanging toe.

Wat je wel nu al zou kunnen doen, is beginnen met een eenvoudige warmtepomp-boiler voor alleen het sanitair warm water: het water uit de kraan en om te douchen. De investering is klein, en het heeft veel impact op je gasrekening: 15 tot 40% van het gasverbruik is voor het opwarmen van je water.

Hier lees je er alles over.

VARME BV

De Ring 13
5261 LM Vught
085-0215274
[email protected]

KVK: 64224473
BTW: NL855573673B01
Bank: NL81RABO 0306 7485 84