Van het gas af door over te stappen op het goedkoop en duurzaam elektrisch verwarmen van je huis. En het liefst met een combi-warmtepomp: eentje die zowel je huis verwarmt als je tapwater. Of toch niet? Twee aparte oplossingen zijn soms beter dan 'alles-in-een'.

Een ‘combiwarmtepomp’ met een bodembron of een buitenunit is een steeds vaker gekozen oplossing om te zorgen voor een warm huis én warm water. En waarom willen Nederlanders graag een alles-in-een ‘combi’ systeem? Tja, we hebben ook het liefst een (HR) combi-ketel toch? Het lijkt ook voordeliger: slechts één aanschaf, relatief eenvoudig te installeren en de monteur kan snel weer naar huis. Toch zijn er veel voorbeelden te geven waarin het loskoppelen van de klimatisering en de warmtapwater-bereiding voor de hand liggend is.

De voordelen van het loskoppelen van verwarming en warmtapwaterbereiding.

Leveranciers van lucht/water-warmtepompen zien steeds vaker het voordeel om de bereiding van tapwater eruit te halen. Zij leveren bijvoorbeeld monobloc-buitenunits die zonder aparte binnenunit direct de vloerverwarming voeden. En niet zonder reden:

  • een solo-warmtepomp zit technisch eenvoudiger in elkaar. Bij bodemsystemen is het een compact toestel, gemakkelijk te plaatsen en vaak goedkoper dan een combiwarmtepomp.
  • de solo-warmtepomp hoeft maar één ding te doen: het laagtemperatuur-afgiftesysteem voeden. Tussentijds optoeren om op hoge temperatuur het tapwater-boilervat te verwarmen is daarbij niet meer nodig. Dat is gunstig voor het rendement en voor de levensduur. De combi warmtepompen geven vaak alleen maar de COP voor de verwarming en laten de COP voor het warmwater onvermeld omdat deze een stuk lager is.

Een ander voorbeeld is een lucht/lucht warmtepomp (‘airco’systeem): hierbij wordt de warmtepomp niet gekoppeld aan het (leiding)water en zal de warmtapwater-bereiding sowieso anders geregeld moeten worden.
Ook zijn er veel bodemwarmtepompen die bestaan uit een solo-warmtepomp (enkel voor verwarming en/of koeling). Ook hierbij dus een comfortabel huis, maar nog geen warme douche.
Allemaal voorbeelden waarin je graag een separate oplossing voor warmtapwater-bereiding hebt. Hiervoor is een Varme warmtepomp-boiler dus ideaal.

Zijn twee apparaten niet veel duurder?

Dat zou je denken, maar is zeker niet altijd het geval. Een Varme warmtepomp-boiler is al te koop vanaf 1.600 euro. Als daar de ISDE-subsidie van 1.100 tot 1.250 euro van wordt afgetrokken, heb je een goedkope en duurzame oplossing voor het warme tapwater.
En in combinatie met een solo-warmtepomp is het zelfs mogelijk om ISDE-subsidies te stapelen. Bij elkaar opgeteld zijn de subsidies voor een Varme warmtepomp-boiler en solo-warmtepomp (voor verwarmen) een stuk aantrekkelijker dan enkel de ISDE-subsidie op een combiwarmtepomp.

VARME BV

De Ring 13
5261 LM Vught
085-0215274
[email protected]

KVK: 64224473
BTW: NL855573673B01