Hoe werkt een warmtepomp?

Hoe werkt een warmtepomp?

Hoe werkt een warmtepomp?

Varme warmtepomp-boiler

Is mijn huis geschikt?

Hoe werkt een warmtepomp eigenlijk?

Warmtepompen zijn recentelijk veel in het nieuws als alternatief voor een cv-ketel of boiler om je woning mee te verwarmen en van warm water te voorzien. Dat is niet gek als je bedenkt dat we op termijn van het aardgas af moeten. Wat is een warmtepomp ook alweer precies? Wat is het voordeel van een warmtepomp? Is het wat voor mij? We leggen het je hier graag uit.

Een warmtepomp is een toestel dat kan zorgen voor warm water, zowel voor verwarming als voor sanitair warm water (bad, douche). Het maakt hierbij gebruik van elektriciteit, in plaats van het gebruikelijke gas.

Op zich niks nieuws: elektriciteit omzetten in warm water gebeurt natuurlijk al veel langer met behulp van verwarmingselementen in bijvoorbeeld elektrische boilers. Maar het slimme aan een warmtepomp is dat hij niet alleen maar elektrische energie gebruikt, maar ook nog de omgevingswarmte.  Hierdoor is hij in staat om met minder stroom, veel méér warmte te produceren. 

Een warmtepompsysteem haalt warmte uit de omgeving (buitenlucht, omgevingslucht, bodem of grondwater) en zet dit om naar bruikbare warmte om het huis of tapwater mee te verwarmen. Er zijn veel verschillende warmtepompen, maar in principe is de werking gelijk. De werking van alle warmtepompen is eigenlijk heel vergelijkbaar met die van een koelkast. Een koelkast-motor haalt warmte uit het koel- en vriesvak waardoor de temperatuur in de koelkast daalt. Vervolgens wordt deze warmte doorgegeven aan de buizen aan de achterkant van de koelkast die warm worden en daar hun warmte afgeven. Een warmtepompsysteem is eigenlijk een omgekeerde koelkast. Zie het koelvak nu als de buitenlucht (daar wordt de warmte uit onttrokken) en de buizen achter de koelkast als de vloerverwarming van een woning of het boilervat in je warmwater-voorziening (daar wordt de warmte afgegeven). Ja, ook als het buiten vriest doet een warmtepomp zijn werk. Het rendement van een warmtepompsysteem zakt wel op koude dagen omdat de pomp harder moet werken om warmte uit de buitenlucht te halen.

Verschillende soorten warmtepompen

Er zijn veel verschillende soorten warmtepompen. Algemeen kan gesteld worden dat een warmtepomp meestal is voorzien van een binnendeel, dat lijkt op een HR-ketel, soms wat kleiner, soms wat groter. Hoe het buitendeel er uitziet hangt af van het soort en vooral de warmtebron. Daarnaast maakt elke warmtepomp gebruik van een koudemiddel om de warmte van de bron te winnen en in de woning te brengen.

De warmtebron (dus waar de pomp de energie uithaalt) kan zijn:

  • de buitenlucht (lucht/lucht of lucht/water warmtepomp)
  • het grondwater (water/water warmtepomp)
  • de bodem (bodem/water warmtepomp)

 De meest gebruikte warmtepompen tot nu toe zijn lucht-water warmtepompen. Onze Ochsner warmtepompen zijn er in alle van bovenstaande categorieën.

Varme warmtepomp-boilers vallen onder de categorie lucht/water warmtepompen*. Ze maken dus gebruik van de buitenlucht of omgevingslucht om de energie uit te halen voor het verwarmen van je water. Wanneer een warmtepomp enkel gebruikt wordt als 'boiler' voor je warm water - en dus niet om je huis mee te verwarmen - noemen we het ook wel een 'warmtepomp-boiler. En omdat er bij Varme geen buitenunit nodig is, lijkt het vereenvoudigd meer op het plaatje hiernaast.

*Er is één model (Varme-VT-180WW) die in de categorie water/water valt. Ook dit model behoeft geen buitenunit, maar gebruikt water als bron ipv lucht.

Varme warmtepomp-boilers vallen onder de categorie lucht/water warmtepompen*. Ze maken dus gebruik van de buitenlucht of omgevingslucht om de energie uit te halen voor het verwarmen van je water. Wanneer een warmtepomp enkel gebruikt wordt als 'boiler' voor je warm water - en dus niet om je huis mee te verwarmen - noemen we het ook wel een 'warmtepomp-boiler. En omdat er bij Varme geen buitenunit nodig is, lijkt het vereenvoudigd meer op het plaatje hieronder.

*Er is één model (Varme-VT-180WW) die in de categorie water/water valt. Ook dit model behoeft geen buitenunit, maar gebruikt water als bron ipv lucht.

Wil je echt tot in de details gaan?

Dat kan! Techneuten lezen hier alle ins en outs
over de werking van warmtepompen

Hoe werkt een warmtepomp?

Varme warmtepomp-boiler

Is mijn huis geschikt?

Lees ook

Varme warmtepomp-boilers

3060 slogan

LEES MEER

Ochsner warmtepompen

ochsner logo

LEES MEER

Varme en het milieu

varme en het milieu

 LEES MEER

VARME BV

De Ring 13
5261 LM Vught
085-0215274
info@varme.nl

KVK: 64224473
BTW: NL855573673B01